יום שבת, 11 ביולי 2015

מוטיבציה לשינוי - איך ניצור מוטיבציה עם ילדינו הסובלים מהפרעת קשב וריכוז וילדינו בכלל ?

הרבה הורים רוצים להשיג את שיתוף הפעולה של ילדיהם בעיקר אם הם סובלים מהפרעת קשב וריכוז ולא מצליחים. רב ההורים נוהגים להשיג את שיתוף הפעולה ע"י הענשה: "אם לא תעשה שעורי בית אזי היום לא תלך לחברים". השאלה אם העונש מניע לפעולה או לא ? כמה מכם היה רוצה להיות מאיים כדי לבצע את המשימה שעליו לבצע. אם הבוס בעבודה יאמר לכם שאם לא תסיימו את העבודה היום, הוא יפטר אתכם, האם תרגישו הנעה לפעולה או תכעסו על הבוס ותרגישו מאוימים על ידו ?
אז זהו שאנחנו לא מודעים לכך שיש גם דרכים אחרות, אשר תנענה לפעולה ואף תותיר תחושה טובה.
אם אנחנו נתנה את העשייה של הילד בתגמול חיובי, הוא גם ירצה לעשות זאת ואף ירגיש שמעריכים אותו על המאמץ. שימו לב, התגמול אינו מיידי במובן שכל פעם שהוא עושה את המבוקש, הוא מתוגמל, כי אז יתרגל ויפסיק להתאמץ להגיע להישגים יותר גבוהים. אנחנו מתגמלים כל פעם על דרגה יותר גבוהה בהישג. אם היום הילד הכין את השעורים בתנ"ך וענה על כל השאלות, אך שכח את להכין את השיעורים בספרות נתגמל אותו על הכנת השיעורים בתנ"ך.. מחר אנחנו נתגמל אותו אם הכין את השיעורים בתנ"ך ומתמטיקה וכן הלאה. 
המטרה שלנו כהורים, שהילד ישקיע באופן מתמיד את מלוא מאמציו, בעוד הפרס אינו מובן מאליו
עלינו לקשר אצל הילד עונג לתגמול כך שהתרגשות וצפייה ידחפו אותו להמשיך הלאה.
קחו לדוגמא מהמרים, האופציה שהם יזכו, גורמת להם לרצות להמר עוד, אבל אם לא היו זוכים לעולם מה היה גורם להם לרצות להמר שוב ? בטח הם היו מוותרים ואצל מהמרים כפייתיים ברור
שהאופציה הזו שלא היו מרווחים לעולם עדיפה.   
עליכם כהורים ליצור מחויבות של לוח זמנים לעידוד ותגמול. הילד המתוגמל חייב להיות מופתע. המח שלנו מהר מאוד מתרגל לשינויים ולומד מהר את הצפוי ולכן עלינו כהורים להפתיע את הילד. הוא צריך להיות בעשייה מתמדת ושיפור הישגים כאשר הוא אינו יודע מתי יתוגמל. אצל ילדים עם הפרעת קשב וריכוז כדאי שהתגמול יהיה מיידי לאחר המאמץ, כי יש להם קושי בדחיית סיפוקים. אפשר גם לתת תגמולים קטנים על מטלות קטנות בדרך את המטרה הסופית ואז לתגמל בתגמול גדול.
לעתים תגמול של אדם חסר מוטיבציה, יכולה לעורר בו את המוטיבציה ולשנות את דפוס ההתנהלות הקודם שלו. בכל מקרה כדי ליצור התניה חיובית יש לחזק את ההתנהגות הרצויה מיד. בכל פעם שאנחנו חשים תחושה חזקה אנחנו יוצרים קישור במערכת העצבים שלנו ומבססים אותה לכן רצוי לבסס את התחושות הטובות שיעצימו אותנו. התניה חשובה וחיונית לנו כי היא זו המאפשרת לנו להגיע לתוצאות רחוקות טווח.
בעבודה עם תת המודע, אנחנו מחזקים את ההתניות החיוביות אצל האדם. אנחנו יוצרים לו דפוס שמחזק אותו במקום הדפוס שהחליש אותו. משנים את ההרגל להרגל חיובי שמקדם ומשרת אותו. מחברים אצל האדם את  העונג להרגל החדש בדמיון ומעלים אותו למציאות. ברגע שהאדם מקשר את ההתנהלות שלו למחיר והכאב שמלווה אותו, הוא ימנע מלעשותו שוב. אנחנו עוזרים לאדם להתמקד במה שהוא רוצה. יש לזכור שתת המודע אינו יודע להגיב ללא מבחינתו זה כן ולכן חשוב לחשוב על מה שאנו רוצים.
אם אתם רוצים לשנות דפוסים שאינם משרתים אתכם באמצעות עבודה עם תת המודע, האחראי לשינוי, תוכלו להשאיר פרטים בצד שמאל.




אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה